Mert nincs új a Nap alatt...

2015. augusztus 28. 16:50 - JamesGrey

Könyv + Busz = Ingyen utazás

Nem is olyan rég, egy nem túl távoli városban...

 

buszozas-olvasas_680x480.png

 

Kolozsváron a könyvszeretők elérték hőn áhított céljukat: ingyen utazhattak a buszokon olvasás közben. Egy évvel ezelőtt Victor Miron felkereste Emil Boc polgármestert elképesztő ötletével, miszerint ne kelljen fizetnie a tömegközlekedési eszközökön azoknak a személyeknek, akik utazás közben olvasnak. Az első hallásra földtől elszállt gondolat minden meglepetés ellenére meghallgattatott és így június 4-7-ig ingyen utazhattak a könyvszeretők. A kedvezménynek egyetlen kitétele volt: egy könyvvel induljon el mindenki otthonról. A könyvbarátok természetesen majd kiugrottak a bőrükből és sokan ki is használták a lehetőséget. Remélhetőleg ez a dolog nem egyszeri alkalom volt, hanem hagyománnyá nőhetné ki magát.

 

konyvbusz3.jpg

 

 

Egyre jobban kezdenek elterjedni Romániában az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések. Példának okáért, ha valaki a Facebook profilképét lecseréli egy könyv borítójára, egyes helyeken (fodrászüzlet vagy boltok) komoly kedvezményekhez juthat. Április 23-án, azaz a könyv világnapján ingyen mehetett be a kolozsvári botanikus kertbe az, aki könyvel érkezett.

Az aktivisták következő célja, hogy Mark Zuckenberget, a Facebook fejét rávegyék, hogy cserélje le profilképét egy általa kedvelt műre. Sok sikert kívánunk hozzá!

 

kolozsvar.jpg

 

Szerencsére nálunk is egyre gyakrabban ütik fel a fejüket a könyvekkel kapcsolatos esetek. Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár dolgozói egy érdekes dolgot indítottak el az olvasás népszerűsítése érdekében. A játék lényege, hogy el kell hagyni valahol egy könyvet, hogy azt valaki könnyedén megtalálhassa. Egyetlen kis cetlit kell hozzá mellékelni, ami felhívja az olvasót arra, hogy olvassa ki a könyvet és újra hagyja el.

 

„A játéknak a lényege tulajdonképpen a játék, tehát játszani jó. Erre gondoltunk egyébként, pedig hát nyilván az olvasás népszerűsítése a célja a játéknak”

- nyilatkozta Buzai Csaba, az orosházi Justh Zsigmond Városi könyvtár alkalmazottja

 

 

Nektek milyen ötletetek lenne az olvasás népszerűsítése érdekében?

Címkék: humor hirek
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holdfenyklub.blog.hu/api/trackback/id/tr127738056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.08.30. 12:45:08

Jó ötletek, itthon is kellene ilyesmi, hogy a gyerekek könyvet is olvassanak az okostelefon és a tablet mellett.
Mert nincs új a Nap alatt...
süti beállítások módosítása