Mert nincs új a Nap alatt...

2015. augusztus 21. 11:41 - JamesGrey

Honnan jönnek Stephen King ötletei?

stephen_king_books.jpg

 

Korunk egyik legismertebb regényírója, Stephen King méltán elismert szerző. Írásaival elbűvöltek már ezreket a múltban és vélhetően a jövőben is. A zsigerig hatoló félelem és rettegés átjárja oldalait, de felmerül egy kérdés: Honnan jönnek az ötletei?

 

Habár – ahogy a legtöbb szerző is állítja – az ötletek egyszer csak kipattannak a semmiből,  Stephen King munkáit a való életben átélt incidensek és különös események inspirálták. Ezek a pillanatok váltották ki azt érzést, hogy tollat ragadjon és történetet alkosson belőlük.

 

Összegyűjtöttük az öt legérdekesebb esetet.

 

Egy borzalmas vihar és egy bevásárlóközpont

 

Nos, A Köd... Egy borzalmas vihar hozta magával a rémisztő ködöt, ami körülzárta Bridgtont és a lakosság mindent meg akar tenni, hogy életben maradjanak. A 2007-ben bemutatott A köd című film alapjául szolgáló történetnek igazán banális keletkezése van. De vajon mi ihlette?

Az egyik éjszaka egy óriási vihar rengette meg a várost, ami majdhogynem világkatasztrófa méretűre duzzadt (legalábbis King szerint). Másnap reggel a szerző és a fia elmentek a bevásárlóközpontba, ahol King az képzelte, hogy az előző éjszakán egy hatalmas őskori repülő gyík szállt végig a városon. Ez a lény inspirálta Stephen Kinget A köd megírásában. Nos... miért pont egy repülő őskori gyík jutott az eszébe? Azt senki sem tudja, de ki vagyok én, hogy vitába szálljak vele.

 

A bernáthegyi, ami megtámadta

 

Még 1977-ben Stephen Kingnek volt egy kellemetlen tapasztalata egy bernáthegyivel, amikor Bridgtonban egy isten háta mögötti helyre vitte javítani a motorját. Ahogy megérkezett a pajtához egy bernáthegyi lépett ki onnan és egyenesen a meglepett íróra támadt. Szerencsére a szerelő közbelépett. Később megjegyezte: „Gonzo sohasem csinált ilyet korábban.”

Majd hozzátette: „Azt hiszem nem csípi a képedet.”

Az eset után megszületett Cujo, a vérszomjas bernáthegyi, aki egy denevérharapás következtében megtámadta a barátságos szomszédságot.

 

4061645-6435337840-cujo.jpg

 

Kisállattemető nem messze az otthontól

 

King esete nagyban hasonlít az Állattemetőben történtekhez. Akkor történt, mikor a szerző még Orringtonban élet egyetemi tanárként. Egy forgalmas út mellett laktak ahol a kis kedvencek gyakran életüket vesztették. Ezért (ahogy a könyvben is történt) a gyerekek építettek egy állattemetőt nem messze, emléket állítva halott háziállataiknak. Szintén hasonlóság, mikor King lányának, Naominak a macskája, Smucky meghalt, az állattemetőben temették el. De ez még semmi! Owen, King kisfia is majdnem meghalt az út miatt. Innen támadt az ihlet. Hátborzongató!

 

Üdv Szívinfarktus Országban!

 

A Sorvadj el! című könyv ugyan nem saját neve alatt jelent meg, de ezt is egy saját tapasztalat ihlette. A történetben Billy Halleck egy átok miatt folyamatosan csak fogyni képes és egyetlen kilót sem tud hízni.

Nem titok, hogy Spehen King már gyerek kora óta erősen dohányzik, ami kihatott jócskán az egészségére. Így emlékszik vissza az író: „236 fontot veszítettem a súlyomból és keményen dohányoztam. Elmentem egy orvoshoz és azt mondta nekem: 'Nézze ember, a maga triglycerid szintje nagyon magas. Ebben az esetben nem kertelek, üdv Szívinfarktus Országban!'”

A szerző betartotta az orvosi utasításokat, de az ötlet is megszületett a fejében.

 

Egy éjszaka egy ijesztő hotelben

 

A ragyogás talán King legismertebb regénye. Jack Torrance és családja beköltözik a Panoráma hotelbe egy egész télre, az ott elkezdődő eseményektől a családi idill gyorsan rémálomba fordul.

1974-ben a szerző és felesége, Tabitha eltöltöttek egy éjszakát a The Stanley nevű pompás öreg hotelben. A tél miatt sajnos ők voltak az egyetlen vendégek. A hely különös üressége és a kihalt folyosók tökéletes helyszínt biztosítottak egy horror történetnek. Éjszaka a szerzőnek volt egy rémálma, amiben a fiát megtámadta egy lángoló locsoló és aztán a fagyos izzadságában ébredt.

„Meggyújtottam egy cigarettát, ültem egy széken és ablakon keresztül néztem a Rockiest (Sziklás-hegységet). Mire elégett a cigi, már határozottam megvoltak a könyv körvonalai az agyamban.”

 

sh_ml15.jpg

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holdfenyklub.blog.hu/api/trackback/id/tr17717318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MittuDomain 2015.08.22. 12:59:13

Ezek vagy így voltak vagy nem, de az alkoholizmusa is egész biztos hozzájárult a sztorik kitalálásához :)

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2015.08.22. 13:51:08

"Rocky-hegység" Mármint Sziklás-hegység....?

JamesGrey 2015.08.22. 13:55:34

@vacsad: Igazad van, javítottam :)

DanielMaitheny 2015.08.22. 18:35:38

És közben kihagytad az egyik legdurvábbat: Álomcsapda! Az egyik főhőst elüti egy autó, majdnem meghal, több csontjai is szilánkosra törik, az eset után némileg korlátozott lett a mozgásában. --> Stephen King-et séta közben egy furgon ütötte el, és majdnem meghalt, a medencéje szilánkosra tört, a mai napig némileg korlátozott a mozgásában.

DanielMaitheny 2015.08.22. 18:37:57

@MittuDomain - alkoholizmus? az csak a kísérő volt! jó darabig komolyan tolta a kokaint, saját bevallása szerint is legjobb, legsikeresebb könyvei a drogos korszakában születtek. van olyan, amire nem is emlékszik, hogyan írta meg... :D amúgy nagyon jó író!

Vierre_ 2015.08.23. 01:27:27

Egyik kedvencem, azt gondolom, hogy kevés ember képes egyedit alkotni és Ő képes. Vannak olyan könyvei, amit, ha nem lenne elkönyvelve ponyvaként a műfaj, szépirodalomként aposztrofálnék, pl az "Az"-t. (a párom pont most olvassa mellettem a Hasznos Holmikat :) ). Sztorit befejezni sosem tudott, az a gyenge pontja, de azt gondolom, hogy amit csinál arra nagyon sok mindent lehet mondani, de egyet nem, mégpedig, hogy felismerhetetlen és nincs egyénisége, nincs ujjlenyomata.
Ital, dohány, drog? "vállvon" --> nem rég találták meg Shakespeare pipáját, amiben fű volt.. minden művész tol valamit, engem ez a része pont nem zavart soha :)

mindenannyi 2015.08.23. 07:29:16

Érdekes összeállítás, köszi! Nem tudtam, hogy az Állattemető is a saját életéből táplálkozik, gondolok itt most konkrétan arra a jelenetre, ami talán az egyik legerősebb az egész életműve közül, amikor a kissrácot elüti a kamion.
Mert nincs új a Nap alatt...
süti beállítások módosítása